joi, 13 mai 2010

Educaţia încotro?

Tocmai se anunţă o nouă grevă în sistemul educaţional din cauza faptului că iluştrii noştrii reprezentanţi ai statului au anunţat o scădere consistentă a salariilor profesorilor la care se adaugă şi perpetua încercare de reformare a sistemului. Dacă până în prezent curriculum educaţional pentru liceeni cuprindea circa 12 materii de studii, actualmente se încearcă reducerea lor la 6. Aşa ne place nouă, românilor, să mergem dintr-o extremă în alta. Dacă nu-i albă, e neagră, fără să ţinem cont că între cele două posibilităţi ar putea exista şi un gri, un echilibru care să fie mulţumitor pentru ambele părţi. Dar să mă întorc la subiect. Pe 28 aprilie am fost la o conferinţă în Aula Magna a Universităţii “A.I.Cuza” la care au fost invitaţi domnul preşedinte Traian Băsescu, preşedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, primarul nostru Gheorghe Nichita, Preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Simirad, Emil Boc, Elena Udrea şi alţi miniştri şi deputaţi. În interacţiunea oficialităţilor cu studenţii basarabeni şi români prezenţi la eveniment, la un moment dat, domnul preşedinte a afirmat că: “Oraşul Iaşi este generator de inteligenţă. Cheia evoluţiei pozitive este educaţia. Doar ea poate propulsa o naţiune”. Iar astăzi îl revăd la televizor, pe excelenţa sa, domnul preşedinte Traian Băsescu care adăuga la tema "educaţie" noi detalii: “Banii pentru a susţine educaţia sunt insuficienţi din moment ce 27% din buget se duc pe plata salariilor, iar 35% reprezintă cheltuieli sociale. Susţin o descentralizare profundă la nivelul învăţământului românesc, precum şi implementarea unor mecanisme de cooperare şi responsabilizare a tuturor celor implicaţi în formarea generaţiilor de mâine”. Deci evoluţia pozitivă, deosebita importanţă a educaţiei despre care menţiona, e susţinută prin lipsă de fonduri şi o profundă descentralizare? Uluitor

Suntem într-o criză profundă în ceea ce privește educația: nemulțumiri acumulate de către personalul din învățământ, nemulțumiri acumulate de către elevi și studenţi, nemulțumiri acumulate de către părinți. Cum să mai poate fi motivat elevul din România să învețe? Cum să mai poate fi motivat profesorul din România să-şi facă meseria cu plăcere? Profesorii, studenţii, elevii din România sunt în pragul disperării. Nu numai pentru faptul că există posibilitatea de a avea salarii din ce în ce mai “minuscule” până la sfârșitul anului, dar și de faptul că, se experimentează în continuare pe spinarea noastră noua Lege a Educației, care nu a reușit să convingă pe nimeni, sub nicio formă, și care introduce în plus și nesiguranța zilei de mâine. Si totul se răsfrânge asupra profesorilor, studenţilor și a elevilor. Dar staţi liniştiţi: “Cheia evoluţiei pozitive e educaţia”.

8 comentarii:

 1. Cred ca toate ministerele vor avea de castigat in timp in urma masurilor adoptate de Guvern in aceasta perioada dificila.

  RăspundețiȘtergere
 2. Daniel, asta este discutabil. Nu ştiu cât de mult vor avea de câştigat în timp ministerele. Cert e că în prezent, în momentul de faţă, cei care avem de pierdut cel mai mult suntem noi, muritorii de rând. Iar în ceea ce priveşte "perioada dificilă" de care ai amintit, e şi mai discutabil. Noi traversăm mereu perioade dificile. Asta nu înseamnă că trebuie să se experimenteze pe noi, să devenim pioni pe tabla de joc a miniştrilor, să fim pasaţi ca o minge de la o lege la alta, de la un ministru la altul, de la o mentalitate la alta.

  RăspundețiȘtergere
 3. Trebuie sa acceptam realitatea si aceea este ca datoriile trebuie platite si implicit "strangem cureaua". Astea sunt masurile pe care tara trebuie sa le adopte, ca noi muritorii de rand sa avem in viitor un trai mai bun!

  RăspundețiȘtergere
 4. Oana, problema e că am ajuns să "strângem cureaua" prea mult. Şi nu ştiu cât de mult va asigura acest lucru un viitor mai bun!

  RăspundețiȘtergere
 5. din tara independenta am ajuns o tara dependenta aproape total , de aceea acum e asa acuta criza

  RăspundețiȘtergere
 6. Exact in directia mult asteptata de catre opozanti. Trebuie sa strangem cureaua pentru ca altfel nu se poate.

  RăspundețiȘtergere
 7. Daca vom sti sa criticam si mai ales sa argumentam tot ce depaseste limita va fi bine.Dar daca ne vom supune mediocritatii vom pierde din start.
  Ce realitate?Ce strangere de curea?
  Fas, astea sunt de cand ma stiu.Trebuie sa gandim mai mult si sa reactionam

  RăspundețiȘtergere