miercuri, 19 mai 2010

Sensibilitatea la cultură


După cum bine ştim, vineri, 21 Mai 2010, creştinii de pretutindeni sărbătoresc pe Sfinţii Constantin şi Elena care au avut o însemnătate deosebită în istoria universală. Din anul 313, o dată cu publicarea Edictului de toleranţă religioasă, de la Milan, s-a asigurat Bisericii deplină libertate în tot Imperiul Roman. Biserica intră, de acum înainte, într-o perioadă de înflorire în secolul ei de aur. Pe lângă acest eveniment, tot vineri este şi Ziua Mondială a Diversităţii Culturale. Datorită frumuseţii şi importanţei deosebite a acestei zile, eu am iniţiat şi coordonat un proiect în cadrul Asociaţiei VISTA, o conferinţă ce are ca temă „Contribuţia culturală a creştinismului în viaţa comunităţii”. Astfel, vineri 21 mai 2010, ora 17:00, vă aştept cu drag la acest eveniment ce se va desfăşura în sala de conferinţe şi expoziţii de la biserica Adormirea Maicii Domnului din Galata, Iaşi (demisol). Invitaţii speciali la această conferinţă sunt: Preotul Mircea Stoleriu, paroh Biserica "Adormirea Maicii Domnului”, Iaşi; Lector universitar Octaviana Marincaş, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design „George Enescu”, Iaşi; Masterand Daniel Murgu, Universitatea de Arte „George Enescu“ Iaşi, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, secţia Conservare şi Restaurare.

Sper să împărtăşim cu toţii frumuseţea acestei zile şi să descoperim împreună răspunsuri la întrebările noastre: A avut creştinismul un rol deosebit în dezvoltarea culturii, civilizaţiei, spiritualităţii şi în promovarea valorilor religioase? Acest rol a fost mai semnificativ decât a altor religii? Putem spune că religia creştină a “civilizat” alte culturi?
Pentru informaţii suplimentare accesează:
http://asociatiavista.blogspot.com/2010/05/comunicat-de-presa.html

15 comentarii:

 1. Daca tot vrem sa promovam diversitatea, mi s-ar fi parut mai echitabil sa inviti reprezentanti ai mai multor confesiuni crestine. Nu cred ca ortodoxismul poate fi considerat reprezentativ pentru tot crestinismul.

  RăspundețiȘtergere
 2. Irina, în primul rând acest eveniment nu promoveaza diversitatea, ci dezbaterea acestui subiect, două aspecte total diferite;).
  În al doilea rând, în sală sunt aşteptaţi reprezentanţi ai oricăror confesiuni creştine. Suntem deschişi la orice interacţiune cu invitaţii. În ceea ce priveşte cerinţele din planul proiectului una dintre ele este: "tratarea creştinismului per ansamblu".
  Te aştept cu drag la conferinţă şi vei putea adresa orice întrebare vrei referitor la oricare dintre confesiuni doreşti;). Sunt convinsă că vei primi un răspuns la orice neclaritate;)!

  Cu prietenie,
  Elena Ungureanu.

  RăspundețiȘtergere
 3. Tocmai asta am remarcat...cum este posibil (din punct de vedere logic) ca reprezentantii ortodoxismului sa trateze crestinismul per ansamblu... O vedere obiectiva (cat de cat) a ansamblului nu poate fi conturata decat prin implicarea tuturor partilor (confesiunilor) care formeaza totul (crestinismul)....

  RăspundețiȘtergere
 4. Irina, îţi respect punctul de vedere, dar nu sunt de acord. Nu mi se pare plauzibil. De ce? Simplu. Îţi dau un exemplu scurt şi la obiect.

  Dacă eu sunt adepta unei doctrine de stânga şi sunt membru al unui partid de stânga (să zicem), asta înseamnă că eu nu pot să-mi conturez o vedere obiectivă despre politică per ansamblu? Greşit... Atâta timp cât eşti documentat şi îţi susţii cu argumente valide ideile e imposibil să nu poţi analiza un fenomen în totalitatea lui, în cazul de faţă, creştinismul. Se poate. Trebuie doar să ai cunoştinţele necesare şi o cultură generală bine pusă la punct!

  RăspundețiȘtergere
 5. Asta este o teorie....teoretica. Un adept al doctrinei politice de stanga, nu va fi capabil niciodata sa recunoasca calitatile doctrinei de dreapta pentru simplul motiv ca oamenii apreciaza lucrurile cu emotionalul, nu cu rationalul (daca nu stii inca asta, ai sa afli sigur pe parcursul facultatii). Cat despre dezbaterile religioase, particip de 15 ani la astfel de evenimente si am putut sa trag o concluzie despre "obiectivitatea" aprecierilor reprezentantilor bisericii...
  In plus, e o chestiune de etica elementara ca atunci cand vorbesti despre un fenomen, sa-i incluzi in dezbatere pe toti actorii implicati.

  RăspundețiȘtergere
 6. Nu generaliza! "Un adept al doctrinei politice de stânga, nu va fi capabil niciodata să recunoască calităţile doctrinei de dreapta". Nu-i adevărat! Un om care are caracter va fi capabil să recunoască acest lucru! Un om care are caracter recunoaşte calităţile adversarului Irina! şi eu nu stiu la ce evenimente ai participat tu, dar dacă nu s-a dezbătut subiectul în mod obiectiv înseamnă că a lipsit profesionalismul.

  Şi acest aspect "o chestiune de etică elementară ca atunci când vorbeşti despre un fenomen, să-i incluzi în dezbatere pe toţi actorii implicaţi", unde scrie? Ce, dacă la o emisiune, de exemplu, se dezbate problema pluripartidismului (că tot eram la politică), ai văzut vreodată invitaţi n oameni, de la fiecare partid câte un reprezentant? Nu. Şi nici n-ai să vezi. Va fi o persoană cu o vastă experienţă în domeniu, un analist politic cel mai probabil şi atât.

  RăspundețiȘtergere
 7. Tinand cont de experienta mea, consider ca pot sa generalizez. Si cand spun ceva, nu ma bazez doar pe experienta personala (pentru ca nu ma consider nici eu mai presus de subiectivitatea specifica fiintei umane). O persoana cu vasta experienta in domeniu cum spui tu, ar trebui sa fie neutra... cine spune? ETICA !
  <>

  RăspundețiȘtergere
 8. Nu contest experienţa ta, chiar dimpotrivă te admir şi te felicit pentru ceea ce ai realizat până acum. Într-adevăr, nimic mai subiectiv decât omul. Şi da, e foarte adevărat că o persoană cu o vastă experienţă în domeniu trebuie să fie neutră, nu am negat niciodată acest lucru. (aşa este şi în cazul invitaţilor noştri cu siguranţă;)

  RăspundețiȘtergere
 9. Irina draga.. suntem intr-o tara cu 86,8% din populatie fiind ortodocsi, deci reprezinta majoritatea,este religia oficiala a tarii. Care e problema ?

  RăspundețiȘtergere
 10. Daca e sa ne diversificam unde mai exista identitatea, mai ales cea religioasa?
  Trebuie, noi, sa idntificam niste repere, "valori spirituale" cum s-a precizat la conferinta.
  Nu a fost o conferinta in care sa invitam personalitati din toate religiile, sau majoritatea, poate in viitor Elena va organiza si o astfel de conferinta, dar prin aceasta conferinta am vrut sa tratam anumite aspecte din punct de vedere cultural ca si contributie a crestinismului.

  RăspundețiȘtergere
 11. In momentul de fata se incearca miscarea ecumenica ( un fel de globalizare) care daca o acceptam o sa ajungem sa credem niste lucruri total schimbate si gresite, de accea multi monahi sunt impotriva ei. La ora actual acredte procentul panteistilor si ateilor si nu e bine

  RăspundețiȘtergere
 12. @lesas: Mulţumesc de comment şi La Mulţi Ani pentru ziua de vineri! Să ai parte de tot binele din lume alături de cei dragi!;)

  Din câte ştiu şi îmi aduc aminte suntem patronaţi amândoi de Sfinţii Constantin şi Elena:D! La mulţi şi fericiţi ani!

  Cu prietenie,
  Elena.

  RăspundețiȘtergere
 13. la multi ani si tie, ai retinut bine, in plus duminica am facut si anisori

  Cu respect Constantin

  RăspundețiȘtergere
 14. Ce frumos... Asta nu mai ştiam!:P Atunci îţi trimit toate gândurile mele de bine la pătrat! Mulţumesc mult şi eu! Să dea Dumnezeu ca tot ce-i mai bun să vină de acum încolo!;)

  RăspundețiȘtergere
 15. Imi ajung si cele care pot veni sub radical Problema e ca irina sigur e de alta confesiune ori are ceva cu biserica, experienta la asfel de evenimente de 15 ani mie mi se pare ca dorea sa supere pe cineva ca a fost destul de dura ptr un asfel de subiect.
  Toate cele bune.

  RăspundețiȘtergere