luni, 4 octombrie 2010

Stânga sau dreapta?

Conceptul s-a născut din modalitatea prin care s-a adoptat o decizie majoră în cadrul Adunării Constituante a Franţei, în anul 1789. Ideea simplificării procedurii de numărare a voturilor, a făcut ca adepţii conservării prerogativelor regelui să se aşeze în dreapta Preşedintelui Adunării, în timp ce adversarii lor s-au aşezat în stânga.
.
Stânga
Încă de la început, stânga a fost asociată ideii de transformare, făcea apel la modernizare, la progres. Stânga contesta ordinea socială existentă la acea dată, luptându-se pentru schimbare. Adepţii stângii se inspirau din concepţiile filosofice ale perioadei iluministe (Locke, Montesquieu, Rousseau), conform cărora omul este, prin natura sa, bun, perfectibil, însă sistemul în care trăieşte nu îi este favorabil. La sfârşitul sec. IXX, zona stângă a spectrului politic a fost ocupată de partide din familia socialistă. Valorile care i se atribuie în prezent stângii sunt: reforma, dreptatea socială, egalitatea, libertatea.
.
Dreapta
Adepţii dreptei au fost cei ai susţinerii status-quo-ului, făcând apel la tradiţie, ordine, morală. Contrar viziunii optimiste a stângii, dreapta are o viziune mai pesimistă asupra naturii umane şi, fără să considere că omul este neapărat rău, pleacă de la ideea că ceea ce este rău în interiorul său constituie o primejdie permanentă. Ideile care i se atribuie în prezent dreptei sunt cele de ordine, morală, credinţă, familie, iar liberalismul este considerat principalul exponent al dreptei.
.
Tu pentru ce optezi?
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu