joi, 30 decembrie 2010

Poftiţi la cultură!


Oraşul Iaşi a fost întotdeauna recunoscut pentru aportul cultural pe care l-a adus la nivel naţional. De aici au plecat oameni mari de ştiinţă, oameni de valoare, aici s-au descoperit adevărate vestigii arhitecturale. Totul purta amprentă arhaică şi importanţă culturală. În prezent, afirm cu tărie şi îmi susţin afirmaţia că ne batem joc de trecutul nostru istoric. Încet cu încet, clădire cu clădire se demolează, “se renovează”, dispare.

Ceea ce frapează în mod inadmisil e nesimţirea oamenilor care “coordonează” ceea ce se cheamă domeniul culturii şi cultelor. E vorba despre nişte oameni care se ascund în spatele unor funcţii, şi care, după bunul plac sau moft, mai semnează din cand în cand câte un contract sau nu, mai renovează sau re-construiesc anumite instituţii sau re- orice doriţi dumneavoastră. Dar unde e simţul responsabilităţii? Au doară, o decizie importantă o luăm de dragul de a face ceva? Nu ne gândim înainte la urmările acţiunilor noastre?

Deschid radioul. Aud un nene, “mare om, mare caracter”, un adevărat om de “cultură”, pardon “non-cultură”, care vorbeşte despre faptul că se fac unele demersuri pentru ca osemintele lui Cuza de la Mănăstirea “Trei Ierarhi” din Iaşi să fie mutate la Palatul de la Ruginoasa. Stupoare! Aceste demersuri se fac tocmai în vederea obţinerii unui progres cultural. Wow! Genial! Dăm ce avem de valoare culturală ieşeană pentru a progresa! O adevărată strategie de dezvoltare! Indubitabil…

Totul se degradează şi dispare pentru că acolo unde nu-i cap, e vai de picioare!

Oare, ieşeanul de rând e considerat chiar aşa de galben la faţă?


4 comentarii:

  1. Asta nu e nimic. Cultura e folosită acum în mai multe interese, fapt ce duce la erodarea sistemului cultural. Cât timp nu vor fi oameni care ştiu ce este literatura, arta, ce înseamnă să coordonezi un muzeu,poate atunci vom merge pe un drum mai bun. Până atunci trebuie să le dăm peste nas.
    Bine punctat! Susţin părerea ta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca orasul Iasi, are o imagine buna (din pacate pentru cei care probabil, nu l-au vazut niciodata). Pentru cei care locuiesc aici zi de zi, orasul pare mai mult ca sigur un cosmar. NU exista cultura, nu exista sport, nu exista un brand real care sa se promoveze, si ce e cel mai rau, nu exista o piata reala de desfaceri si forta de munca... in schimb exista interese, ce reusesc sa faca acest un oras sa fie "unul de nimic". Se va mai darama si in viitor, se vor mai construi probabil spatii comericiale si multe altele, insa din acest oras mai ramane probabil doar istoria, fiindca restul s-a dus deja pe apa sambetei...

    RăspundețiȘtergere