luni, 24 ianuarie 2011

24 ianuarie - Alte măşti, aceeaşi piesă...


24 ianuarie 2011 - se împlinesc 152 de ani de la Unirea Principatelor Unite. În Piaţa Unirii din Iaşi, această zi este primită cu huiduieli la adresa clasei politice. Peste tot se aude scandat: "Ruşine, ruşine să vă fie!" Românul de rând e nemulţumit, aceeaşi lehamite persistentă de zile bune, aceeaşi alergie omiprezentă la tot ce presupune sfera politică! Intru şi eu în mulţimea adunată pentru a sărbători o zi cu însemnătate istorică. Stupoare! 24 ianuarie al nostru, al românilor s-a transformat într-o zi a manifestărilor, într-o zi a discursurilor care de care mai "papă-lapte", într-o zi a non-valorii, zi în care românul de rând nici nu se oboseşte să simtă însemnătatea istorică, stă şi priveşte la televizor pasiv ce se întâmplă, eventual mai şi râde. E normal, românul are minunatul har de a face haz de necaz, numai că acest lucru nu e întotdeauna prielnic, câteodata râsul mai dă şi în plâns. Dar să revenim...


După ce am prins pulsul vieţii de român, după o frumoasă melodie cântată de Sofia Vicoveanca, "Aşa-i românul când se-nveseleşte", ne-am îndreptat paşii spre Ateneul din Tătăraşi unde am asistat la Conferinţa „Unirea Principatelor Române – între voinţă politică şi solidaritate naţională”, susţinută de Conferenţiar univ. dr. Cristian Ploscaru, la expoziţia de fotografie „Societatea românească în secolul al XIX-lea”- vernisaj, realizată în colaborare cu Muzeul Naţional Cotroceni, Facultatea de Istorie din Iaşi şi Arhivele Naţionale Iaşi şi la recitalul Coral dedicat zilei de 24 ianuarie.


Abia aici s-a pus accentul pe importanţa istoriei, şi nu a tertipurilor politice. S-a vorbit despre paşoptism, ca perioadă de înflorire economică şi culturală, despre importanţa tinerilor care au luptat pentru acest lucru, tineri intelectuali care au ştiut să lupte pentru progres. De asemenea, s-a adus în discuţie şi contribuţia reformelor lui Cuza la dezvoltarea naţională, la dezvoltarea ţării noastre care azi se află în derivă spre... nicăieri.


Mai jos am ataşat un mini-filmuleţ, moment final surprins din recitalul Coral, un "La Mulţi Ani" care pătrunde în inima noastră pentru a ne aminti că suntem români! Să lăsăm cele rele deoparte şi să "dăm mână cu mână" pentru a fi mai uniţi, mai buni, mai solidari...!


La Mulţi Ani, România!
2 comentarii:

 1. Daca ai fost la conferinta domnului Ploscaru te invitam si la dezbaterea despre Unirea Principatelor de la Muzeul Unirii. Gasesti detalii pe http://facem-istorie.blogspot.com/2011/01/dezbatere-la-muzeul-unirii-despre.html
  Un mic pont: conf. univ. dr. Mihai Cojocariu, unul dintre invitatii evenimentului are un stil unic de a povesti, de a te purta prin intimitatile epocii... can can-uri si informatii de putini stiute. Te asteptam!

  RăspundețiȘtergere
 2. Mulţumesc mult pentru informaţii şi felicitări echipei studenţeşti pentru frumoasele iniţiative culturale!

  Dacă voi avea posibilitatea, negreşit mă voi alătura şi acestui eveniment. Mult succes şi sper să ne vedem la cât mai multe activităţi de genul!

  Cu prietenie,
  Elena.

  RăspundețiȘtergere