luni, 12 martie 2012

Interviu cu Diana Cândea, Preşedinte Cognosis


Reprezentant al Asociaţiilor Studenţilor la Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din România, şefă de promoţie în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, participant la diverse întâlniri naţionale şi internaţionale, tânăra Diana Cândea, Preşedinte Cognosis ne-a împărtăşit cu entuziasm şi energie “aspecte de culise” privind activitatea Federaţiei şi a echipei pe care o coordonează cu tact şi devotament.


"Valorile în care credem şi pe care ni le-am asumat ne ghidează spre reuşita acţiunilor noastre."

Elena Ungureanu: Funcţia de Preşedinte Cognosis a venit ca o solicitare din partea echipei sau a fost o dorinţă personală de a conduce Federaţia?
Diana Cândea: Aş putea spune că în luarea deciziei a contat încrederea pe care am primit-o din partea echipei, fiind anterior vicepreşedinte. Pasul spre o candidatură la preşedinţie a fost oarecum firesc, cât şi dorinţa mea de a mă implica şi mai mult în Cognosis. Această dorinţă a fost motivată de faptul că îndrăgesc aceasta structură şi oamenii care fac parte din ea şi având totodată în minte scopul Cognosis şi ce anume poate reprezenta această Federaţie pentru studenţii de la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.

E.U.: Ştiu că eşti o persoană activă, dinamică, implicată în diverse proiecte. Care este cheia succesului?
D.C.: Cred că cel mai important e să faci lucruri care îţi plac, lucruri care te dezvoltă, care îţi oferă experienţe de învăţare şi care îşi lasă amprenta asupra “cine sunt eu” ca persoană. În aceste condiţii totul devine mult mai simplu, reuşeşti să îţi faci un management mai bun al timpului, probabil că dormi mai puţin şi timpul tău liber este destul de redus, dar merită. Fără voluntariat, viaţa mea ar fi fost total diferită, aceşti ani au fost plini de experienţe interesante şi foarte utile care au contribuit considerabil la dezvoltarea mea personală şi profesională.

E.U.: Care crezi că este rolul Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor de la Psihologie din România? Cum vezi viitorul lor? Îşi mai are rolul într-o lume a individualităţii tot mai acute?
D.C.: Cred că rolul Cognosis este să contribuie atât la dezvoltarea asociaţiilor studenţeşti din domeniu, cât şi la dezvoltarea studenţilor la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. Suntem o Federaţie aflată încă în construcţie, dar cred că în câţiva ani, având în minte un scop comun clar şi oameni dedicaţi acestui scop, vom reuşi să fim tot mai vizibili devenind un punct de referinţă pentru studenţii de la această facultate cât şi pentru organismele relevante profesiei de psiholog. Cred cu tărie în eficienţa muncii în echipă şi mai ales cred că un grup entuziast şi bine intenţionat de studenţi poate contribui considerabil la dezvoltare şi schimbare.

E.U.: Descrie-ne succint Echipa Cognosis: proiecte, atmosferă, planuri de viitor...
D.C.: Echipa Cognosis este formată din toţi voluntarii asociaţiilor membre care se implică în activităţile Cognosis. Asociaţiile membre Cognosis sunt: Asociaţia Studenţilor la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (ASPSE)- Bucureşti, Asociaţia Studenţilor în Psihologie din Sibiu (ASPS), Asociaţia Studenţilor Psihologi din România (ASPR)- Cluj-Napoca, Asociaţia Studenţilor la Psihologie din Timişoara (ASPTm) şi Societatea pentru Psihologie (SPP)- Iaşi.

Cognosis are o serie de proiecte tradiţionale ce vin în întâmpinarea dezvoltării tinerilor studenţi din domeniul socio-uman. Astfel, încă de la început, Cognosis organizează mult îndrăgita Şcoală de Vară (SDV), aflată anul acesta la a 6-a ediție și având ca și scop dezvoltarea personală a studenților cu ajutorul psihoterapiei, an de an fiind invitate diferite școli de psihoterapie. Un alt proiect este Mobilităţile, ce susţine mobilitatea internă între studenţii psihologi din diferite centre universitare din ţară, permițându-le acestora să guste din viața studentului la Psihologie dintr-un alt centru decât cel în care studiază. Congresul Naţional al Studenţilor la Psihologie, un proiect aflat anul acesta la a doua ediție ce îşi propune să formeze o comunitate tânără de practicieni şi cercetători care colaborează pentru a rezolva probleme reale ale societăţii în care trăim oferind servicii de calitate către comunitate sau generând cunoştinţe avansate prin cercetare aplicată şi fundamentală. Un alt proiect drag nouă este InfoStud, proiect menit să informeze studenţii din domeniu în legătură cu tot ce i-ar putea interesa şi ajuta pentru a obține atestarea din partea Copsi (Colegiul Psihologilor din România). Nu în ultimul rând, Cognosis editează lunar un Newsletter prin intermediul căruia studenţii Facultăţilor de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei sunt informaţi în cel mai colorat şi plăcut mod posibil despre tot ce înseamnă viaţă studenţească.
Pe lângă aceste proiecte destinate studenţilor, mai avem şi o serie de proiecte interne ce asigură bunul mers al activităţii în federaţie precum: Adunările Generale, exchange-urile între asociaţiile membre, training-uri pentru voluntarii Cognosis şi diverse/diferite întâlniri în care realizăm planificarea strategică a activităţii.

Deşi nu avem ocazia să ne vedem atât de des precum ne-am dori, comunicăm foarte mult cu ajutorul internetului şi în ciuda distanţei, reuşim să colaborăm foarte bine şi să îndeplinim ceea ce ne propunem. Cognosis e un loc în care primează prietenia şi respectul, fiind un grup de tineri studenţi care lucrează împreună pentru dezvoltarea noastră şi a studenţilor pe care îi reprezentăm.

Ca planuri de viitor, ne propunem să creştem calitatea proiectelor noastre, să contribuim la dezvoltarea asociaţiilor membre şi a federaţiei, să ne asigurăm stabilitatea financiară şi să ne axăm mai mult pe partea de proiecte internaţionale prin intermediul EFPSA (European Federation of Psychology Students’ Associations) din care facem parte.

E.U.: Ştiu că în curând vor fi alegeri în cadrul board-ului. Cum te poziţionezi, atitudinal, faţă de viitoarele alegeri?
D.C.: În aceste zile am fost plecată la Bucureşti, unde împreună cu colegii mei din Consiliul Director am implementat pentru prima data un program ce îşi propune pregătirea şi familiarizarea cu activitatea şi cultura Cognosis a celor ce îşi doresc să ocupe un post de conducere în Federaţie. După această prima parte a programului, urmează o perioadă de mentorat şi implicare în activitatea Consiliului Director actual. Astfel, ne dorim ca cei care vor prelua conducerea Federaţiei să fie pregătiţi pentru a răspunde solicitărilor posturilor pe care le vor ocupa. Personal, îmi doresc ca aceste alegeri să fie un pas înainte pentru Cognosis, oamenii din conducere să fie motivaţi, entuziaşti şi dornici de a contribui la dezvoltarea Federaţiei. În această perioadă de mentorat, voi încerca să fiu cât mai aproape de cei care îşi doresc să candideze pe postul de preşedinte, le voi împărtăşi din experienţa mea şi voi încerca să le ofer o perspectivă cât mai acurată cu privire la acest post. Decizia cu privire la noii aleşi va aparţine în totalitate Adunării Generale Cognosis, iar eu o să imi ofer suportul şi ajutorul pentru noul preşedinte şi echipa de conducere.

E.U.: Consideri că Federaţia trebuie să se apropie în viitor cât mai mult de Colegiul Psihologilor, în aşa fel încât să beneficiem de un parteneriat mult mai productiv şi fructuos decât cel existent?
D.C.:Da, vorbim de ceva timp despre importanţa unui parteneriat între Cognosis şi Colegiul Psihologilor din România şi vestea bună este că săptămâna trecută am reuşit să semnăm un acord de colaborare între cele două structuri. Este un pas mare înainte, important fiind acum să ne centrăm pe mecanismele prin care putem implementa acest acord. Acesta colaborare poate avea beneficii importante pentru studenţii de la psihologie, trebuie să fim însă foarte atenţi la modul în care o gestionăm.

E.U.: Cognosis este o organizaţie de tineri pentru tineri. Cum reuşeşte o comunitate globală de studenţi să mişte lumea şi să aducă schimbări vizibile acesteia într-o manieră responsabilă?
D.C.: Cred că tocmai tinereţea şi alte trăsături asociate cu aceasta sunt punctul nostru forte. Avem un scop în care credem, suntem motivaţi, entuziasmaţi şi mai ales proactivi. Credem că noi suntem cei care putem face schimbările pe care ni le dorim şi acţionăm ca atare. Voluntariatul e o parte integrantă a vieţii noastre, iar valorile în care credem şi pe care ni le-am asumat ne ghidează spre reuşita acţiunilor noastre.

Elena Ungureanu

* Articol publicat în Revista "Lentila D Contact", Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, UAIC, martie 2012

2 comentarii:

  1. frumos elena...salutari dianei din partea mea;)
    L.A.D.

    RăspundețiȘtergere
  2. Încerc să-mi dau seama cine eşti după iniţiale, dar nu fac nicio conexiune momentan! Totuşi, mulţumesc!:)

    RăspundețiȘtergere