miercuri, 10 aprilie 2013

Revista IUVENTA, nr. 12, aprilie 2013

“Cinematografia: despre puterea ecranului” – în numărul 12 al Revistei Iuventa 

În numărul 12 al Revistei Iuventa se vorbeşte despre fenomenul cinematizării care s-a infiltrat în aproape toate sectoarele de activitate ale vieţii. Cine-life, cinemanie, cineviziune, toate acestea surprind viaţa culturală şi democratică a imaginilor digitale. 

La secţiunea Interviu cititorii vor avea ocazia să intre în culisele teatrului românesc şi să cunoască povestea artiştilor care vorbesc cu pasiune, despre pasiune. Paginile revistei includ şi poeme precum “Filmul mut”, “Oscar pentru rozele ce mor”, “Plumb în lumină”. Secţiunea “Invitaţie la vis” ne prezintă o “Peliculă alb-negru”. Editorialul răspunde în acest număr filosofiei şi conexiunilor pe care aceasta le are cu cinematograful şi filmul. 

Am ales o temă de actualitate pentru numărul 12 al Revistei Iuventa – filmul – în special pentru publicul tânăr. De ce? Pentru că filmul prezintă un model de idee filosofică. Spectatorul, cel care vizionează, nu are acces la desfăşurarea acţiunii din film, dar asistă la imaginile de pe ecran şi drept urmare îşi formează anumite hărţi vizuale ale planurilor ideatice. Atât filosofia cât şi filmul folosesc imaginea pentru a prezenta o idee, o temă principală. În filosofie se formează o hartă mentală, în timp ce în cazul filmului apare una vizuală, deja construită de regizor. Invităm cititorii prin intermediul acestui nou număr al Revistei Iuventa să cunoască filosofia din filmele pe care le văd zi de zi. 
Dragoş-Andrei Preutescu, redactor-şef al Revistei Iuventa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu