sâmbătă, 29 iunie 2013

Cine mi-a luat cașcavalul?

Toată lumea vrea CAȘCAVAL. Fiecare dintre noi are o idee proprie despre cum arată cașcavalul, și îl căutăm deoarece credem că ne va face fericiți. Dacă îl obținem, devenim deseori atașați de el, iar dacă îl pierdem, devenim traumatizați. Da, psihologia umană e destul de comică. 

Cașcavalul este o metaforă pentru tot ceea ce noi ne dorim în viață, de la bani, case, sănătate, relații, recunoaștere din partea celorlalți, etc. până la liniște sufletească. "Cine mi-a luat cașcavalul?" este o carte, o parabolă scrisă de Ken Blanchard și Spencer Jhonson, o metodă uimitoare de a gestiona schimbările din viața noastră. Este vorba de o poveste despre niște șobolani care stau într-un labirint plin cu cașcaval și care, la un moment dat, se termină. De aici începe partea interesantă. Cine, ce face mai departe? 

Unii preferă să stea pe loc și să se lamenteze pentru faptul că s-a terminat rezerva, iar alții pleacă în căutarea unui nou cașcaval, hotărâți să lupte pentru schimbare și pentru reușită. Datorită impactului major al mesajului transmis prin această istorioară,  "Cine mi-a luat cașcavalul?" se numără printe 10 cele mai citite cărți din lume. Eu recomand tuturor să vă delectați cu această cărticică și să vedeți în care dintre personaje vă regăsiți. Iar acum, în încheiere, trascriu cele 7 idei care sintetizează, în mod apoftegmatic, ideea cașcavalului.

1. Schimbările se întâmplă – ele fac Cașcavalul să se mute dintr-un loc în altul. 
2. Anticipează schimbările – fii gata când Cașcavalul se va muta din loc. 
3. Supraveghează schimbările – miroase mai des Cașcavalul ca să îți dai seama când se învechește. 
4. Adaptează-te schimbărilor – cu cât pleci mai repede de lângă Cașcavalul vechi cu atât mai repede îl găsești pe cel nou. 
5. Schimbă-te – Du-te după Cașcaval! 
6. Bucură-te de Schimbare – Savurează aventura și bucură-te de gustul Noului Cașcaval!
7. Fii gata să te schimbi rapid și să te bucuri iarăși și iarăși – Cașcavalul se mută tot timpul.

Lectură plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu