vineri, 12 iulie 2013

Femei inteligente, relații sănătoase

Nu cred în formule de succes. Iar ceva în ce nu cred, nu există. Sunt anti- a tot ce înseamnă 10 pași spre succes, sau 5 sfaturi pentru o relație sexuală satisfăcătoare, sau 7 reguli pentru un cuplu reușit ș.a.m.d. Fiecare dintre noi e unic și capabil să-și facă propriul set de reguli pentru a ajunge acolo unde vrea. Sau nu. În schimb, cred în iubire. Cred în iubirea curată și inteligentă, care te face bun, care te înmoaie ca un biscuite într-o cană de lapte cu miere, care scoate din noi tot ce poate fi mai bun, într-un anume moment dat. Și totuși am făcut o abatere de la regulă. Deși nu citesc rețete de succes cum am precizat mai sus, am citit de curând o carte: Femei inteligente, relații sănătoase. Este o carte scrisă de Augusto Cury, medic psihiatru și psihoterapeut, om de știință, cercetător și scriitor. Cartea sintetizează multiplele roluri ale Eului, care reprezintă capacitatea de alegere – roluri între care se află și acela de a fi autorul propriei povești, protector al psihicului, grădinar al teritoriului emoției, etc. Este o invitație adresată femeilor să cunoască unele zone fundamentale ale minții umane, pentru a găsi instrumente care să le ajute la împlinirea relațiilor cu cei pe care îi iubesc. 

"Femeile inteligente îi uimesc, în mod pozitiv, pe bărbați. Ele știu că n-ar trebui să se intimideze niciodată în fața lor. Dimpotrivă, se eliberează de tiparul tiranic de frumusețe și se promovează cu seriozitate. Sunt capabile să se uite drept în ochii partenerilor și să spună clar și răspicat: Eu sunt frumoasă, inteligentă, încântătoare, iar tu faci o mare afacere trăind lângă mine. 
- Dar el o să se sperie!, vor spune multe femei. 
- Excelent! Lasă-l să se sperie.
- Poate chiar să se întrebe: Ce femeie e asta? E atât de plină de încredere!
Nu vă permiteți niciodată să vă diminuați, să vă considerați inferioare sau să vă disprețuiți."

"Femeile inteligente nu numai că visează și îi fac și pe ceilalți să viseze, dar unifică visele cu disciplina. Eul lor e pe deplin conștient că visele fără disciplină produc oameni  frustrați, iar disciplina fără vise produce automate care doar ascultă de ordine."

"O femeie inteligentă nu-și presează niciodată partenerul să rămână cu ea. Are demnitate în caz de despărțire. Poate să sufere, dar nu șantajează. Partenerul poate să o părăsească, dar ea nu se abandonează pe sine niciodată. Nu-l imploră să nu plece. E capabilă să-și spună: Cele mai fericite zile încă n-au venit! Când astfel de femei adoptă o atitudine matură și demnă, nu de puține ori bărbații lor își calcă pe mândrie și se întorc. Descoperă că pierduseră o perlă. Și devin ei cei care plâng să se întoarcă."

"Femeile inteligente îi încântă pe cei din jurul lor. Sunt prompte în a ajuta și lente în a exclude, iuți în a lăuda și lente în a condamna. Sunt artizane care își construiesc imaginea în centrul memoriei celor dragi, într-o manieră excelentă. Dacă sunt eficiente în această misiune, pot să spună cuvinte blânde și vor avea impact. Dacă sunt ineficiente, pot să țipe, că tot nu vor fi auzite."

Recomand această carte. Este important să conștientizăm faptul că fiecare dintre noi se poate transforma, printr-o autodefinire și o reflecție echilibrată, lăsând deoparte sentimentul de vinovăție și auto-pedepsire și recuperându-și stima de sine și sănătatea emoțională.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu