vineri, 19 iulie 2013

Interviu cu deputatul Mihai Sturzu

Mihai Sturzu, solist al trupei Hi-Q și deputat în Parlamentul României, ne vorbește despre activitatea sa politică și despre planurile sale de viitor, cu entuziasmul unui tânăr care crede că în România tinerii mai au un cuvânt de spus.

Mihai Sturzu: "nu cred că fericirea adevărată are mari legături cu mașini decapotabile, rochii de zeci de mii de euro sau vile la Monte Carlo"


Elena Ungureanu: Se vehiculează în presă faptul că deputatul Mihai Sturzu dorește să inițieze un proiect de lege prin care să se recunoască perioada de voluntariat din timpul studiilor ca experiență profesională. În calitate de fost președinte al unei organizații studențești salut și felicit această inițiativă. În mod concret, ce reglementări vizează acest proiect de lege? 
Mihai Sturzu: Îți mulțumesc foarte mult pentru salutul călduros și prietenesc și da, așa este. În prima săptămână din septembrie a acestui an vreau să introduc această lege a voluntariatului care reglementează câteva lucruri foarte importante în ceea ce privește voluntariatul din România. În primul rând, sincronizează activitatea de voluntariat de la noi din țară cu felul în care voluntariatul există în Europa. Și vreau să spun că activitatea de voluntariat este o activitate extraordinar de importantă și benefică pentru comunitate, pentru organizația care susține voluntarii, cât și pentru voluntarul însuși. Această lege în primul rând introduce contractul între organizație și voluntari. Va exista un contract prin care atât organizația care propune voluntariatul cât și voluntarul vor avea responsabilități, drepturi, astfel încât aceste lucruri să fie foarte clar reglementate. După aceea, un beneficiu direct și vizibil este faptul că experiența perioadei de voluntariat va fi recunoscută drept experiență profesională astfel încât noi sperăm că inclusiv prin acest demers al nostru să susținem și să încurajăm formarea locurilor de muncă pentru tineri și formarea tinerilor și pregătirea lor mai bună pentru locurile de muncă. Locurile de muncă reprezintă cea mai mare problemă pentru tineretul din România și pentru tineretul din Europa în general. Sperăm să rezolvăm o parte din această problemă prin această lege. 

E.U.: Cum vei proceda dacă această lege nu va fi adoptată? 
M.S.: Sunt foarte puține șanse ca această lege să nu fie adoptată și știi ce? Eu nici nu iau în calcul această variantă, însă dacă nu va fi adoptată în forma de acum vom vedea care sunt impedimentele și vom schimba ce nu merge. Legea voluntariatului, faptul că vom recunoaște voluntariatul drept experiență profesională este un lucru asumat încă din campania electorală a USL, este asumată în programul de guvernare și nu văd niciun motiv pentru care cei 70% parlamentari USL să nu voteze această lege. 

E.U.: De multe ori politica este un teren minat în care nu foarte mulți se încumetă să intre. Ce te-a determinat să faci această alegere? 
M.S.: Faptul că nu văd minele (râde) din politică. Eu am intrat în politică mânat în această luptă, între ghilimele zis luptă, pentru faptul că tinerii au foarte multe lucruri de spus în România și că este de datoria noastră să schimbăm țara noastră în bine. Am intrat acum câțiva ani când în urma unor încercări de-ale mele de a pune în practică un program de educație non-formală am ajuns la concluzia că acest program poate exista aproape exclusiv din politică. Am fost norocos că cel care mi-a întins această mână și mi-a deschis această ușă să fie actualul premier al României și de ani de zile de când activez în TSD îmi dau seama cât de importantă este implicarea tinerilor în luarea deciziilor pentru țară. Noi tot spunem că țara noastră este bogată și că avem resurse de tot felul dar cred că cea mai mare resursă a țării noastre o reprezintă oamenii și evident sunt convins că viitorul îl reprezentăm noi, tinerii. Trebuie, este de datoria noastră să ne implicăm, să fim siguri că deciziile care se iau la cele mai înalte foruri de decizie din țara noastră sunt decizii bune pentru viitor și pentru țara noastră. Și atunci, da, sunt unul dintre tinerii care se implică în politică, am 33 de ani. Niciodată nu este prea devreme sau prea târziu să te implici în politică. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. 

E.U.: Este o vorbă care zice că dacă intri în horă, trebuie să joci. Ce faci dacă regulile se schimbă în timpul jocului? 
M.S.: Păi așa este, dacă intri în horă, trebuie să joci. Slavă Domnului această horă poate avea ritm și direcții diferite și din nou spuneam că tinerii au o șansă extraordinară în România. Așa este. În Parlamant există un grup deja foarte bine sudat. Suntem vreo 30-40 de parlamentari tineri. Președintele de tineret al Partidului Social Democrat, Nicu Bănicioiu este Ministrul Tineretului și Sportului. Fostul președinte de tineret este actualul premier, Victor Ponta, și cel mai tânăr prim-ministru din Uniunea Europeană, cu foarte multă forță de muncă. Vedem ce se întâmplă. Exact zilele acestea a pornit la Guvern programul de internship unde câțiva zeci de tineri sunt luați la Guvern să lucreze acolo. Nu a existat vreodată în România o deschidere mai mare pentru tineri, astfel încât această horă în care joc acuma, așa cum ai denumit-o, înseamnă ceva. Iar eu cred că tinerii sunt promovați în politică în această perioadă la noi în țară. 

E.U.: Solist de succes al trupei HI-Q, speaker internațional din câte am aflat, prezentator TV, manager. Cum le îmbini pe toate? 
M.S.: Eeee, prea m-ai lăudat și tu acuma! (râde) Solist de succes? Da, de succes cu alți doi soliști foarte buni, Dana și Florin. Speaker internațional? Nu știu dacă sunt așa internațional. Probabil, pentru că la conferințele la care am fost și am vorbit au fost și străini. Ce-ai mai zis acolo? Prezentator TV? Da, am făcut și televiziune la viața mea chiar pe vremea aceasta colegii mei sunt la mare, au emisiunea lor. Mare manager de trupă? Mna, dacă trupa a împlinit 17 ani și are succes încă, probabil că am și eu un merit. Le îmbin pe toate. Sincer, viața mea acum arată așa: 75% din timp politică, 20% din timp muzică și 5% aviație. Aviația este pasiunea vieții mele. Sunt pilot de avion. De o lună de zile am și licență luată. Și când nu sunt cu politica sau la concerte, mă duc să zbor. Mult mai rar decât mi-aș dori, e adevărat. 

E.U.: Multă lume vorbește despre regionalizare ca fiind un proiect croit în funcție de anumite interese. Ce părere ai despre asta? 
M.S.: E devreme să vorbim despre regionalizare. Deocamdată știu că există dezbateri publice, există autorități publice locale, există oameni interesați, invitați să participe la aceste dezbateri. Eu am foarte multă încredere în proiectul pe care domnul Dragnea îl coordonează, dar cred că este foarte devreme să vorbim acum despre regionalizare atâta timp cât nu știm foarte clar cum vor arăta aceste regiuni. Știu că regionalizarea însă va ajuta în primul rând și va servi interesului național și mai ales specificului regional. Dacă ne uităm la modelul polonez de accesare al fondurilor europene, ne dăm seama ce soluție extraordinară o reprezină această regionalizare pentru noi. S-a constatat la nivelul Uniunii Europene că forma asta administrativă care este județul, este prea mică pentru accesarea fondurilor europene așa cum ar trebui și atunci nu există niciun motiv solid, normal, înțelept pentru care să nu facem regionalizare. Trebuie să o facem cel mai bine, de asta există atâtea dezbateri publice și atâta interes pentru că până la urmă fiecare cetățean al țării va avea de câștigat. 

E.U.: Ce planuri de viitor ai pe linie politică? 
M.S.: Planurile mele de viitor pe linie politică sunt foarte mari. Cred că dacă pot avea un rol important în viața TSDului este tocmai să arăt oamenilor care azi se uită cu mai puțină încredere în politică faptul că un om care vine dintr-o zonă muzicală, culturală dacă vrei, poate să facă politică, poate să participe la luarea deciziilor importante și poate să servească țara și cetățenii ei cu multă deschidere și cu multă încredere și responsabilitate. Mi-aș dori foarte mult ca generațiile care cresc o dată cu noi și care cresc în urma noastră, care vin din urmă, să privească această zonă, această activitate politică, cu mai multă încredere și deschidere. Dacă eu, Mihai Sturzu, pot să duc acest mesaj prin prisma istoriei mele pe scenă, prin prisma deschiderii pe care o am către oameni și oamenii către mine, atunci o fac și o voi face din tot sufletul și cu tot dragul. 

E.U.: Pe o scală de la 1 la 10 ce notă îți acorzi?
M.S.: Eu sunt cel mai mare critic al meu. Mi-e și rușine să zic ce notă îmi dau că mă fac de râs. Eu cred că nu există competiție mai grea decât cea cu tine însuți. Și atunci evident că sunt critic, foarte critic cu mine. Mai mult, eu am făcut și filologia, am și predat, nu prea dădeam note mari așa că nu o să-ți zic ce notă îmi dau. Sigur nu o să-mi dau niciodată 10 pentru că în ziua în care o să-mi dau 10 înseamnă că am făcut toate lucrurile pe care mi-am propus să le fac, mi-am atins toate obiectivele pe care mi le-am fixat și nu. Sunt un om foarte, foarte ambițios și cu foarte multe așteptări de la mine în primul rând. Atunci, evident, nu-mi dau notă. 

E.U.: Ce este un lider politic? 
M.S.: Un lider politic este o scânteie. Un lider politic este acea scânteie care poate să pornească un angrenaj în jurul lui, un mecanism fantastic de complicat care trebuie să lucreze impecabil, perfect. Liderii politici sunt oamenii care au energia și au puterea să le dea oamenilor din jur încrederea că împreună, și cuvântul cheie este împreună, pot să facă lucruri bune pentru țara lor. 

E.U. Descrie-ne succinct atmosfera din Parlamentul României: inițiative legislative, atmosferă, relații colegiale, etc. 
M.S.: În Parlamentul României e o atmosferă care e dincolo de așteptările mele. Evident ca orice om nu priveam Parlamentul cu încredere. De asta am și vrut să mă duc în Parlament să văd cum putem schimba lucrurile. Din fericire, le putem schimba. Dezbaterile în Parlament variază foarte mult de la subiect la subiect. Unele sunt foarte vii, crează controverse, le vedeți și la televizor, altele sunt foarte sterile, foarte tehnice. Diferă foarte mult dezbaterile din comisii cu dezbaterile din plen, oamenii sunt diferiți, sunt oameni din toate spectrele sociale, din toate spectrele culturale dacă vrei. Din fericire, cum spuneam, noi avem un grup care este din ce în ce mai sudat, suntem mai apropiați unii de alții. Din acest grup face parte și deputatul Sorin Iacoban de exemplu, de aici, de la Iași și avem relații foarte strânse în acest grup. Nu știu, cumva este peste așteptările mele activitatea din Parlament. Mi-aș dori însă, ca observație sau ca nemulțumire, ca Parlamentul să fie o instituție care  să se miște mai repede, să funcționeze mai repede. Se pare câteodată că e atât de complicat să treci de la o idee la o lege încât… Dar nu mă las bătut! Sunt acolo, sunt pe poziție!

E.U.: Știu că în curând vor fi alegeri la TSD la nivel național. Cum te poziționezi, din punct de vedere atitudinal, față de viitoarele alegeri? 
M.S.: Mă poziționez cu încredere și optimism, cu deschidere. Sunt convins că e de datoria noastră să privim cu încredere spre viitor, să ne dăm seama cu foarte mult realism și responsabilitate că peste 8 ani, 10 ani, 12 ani, această generație are responsabilitatea de a conduce țara. 

E.U.: Ce mesaj vrei să le transmiți tinerilor? 
M.S.: Vreau să le transmit, pentru că e vară, vacanță plăcută. Le transmit să se distreze, să citească, să se gândească la planurile pe care le au de la toamnă și în același timp îi rog din tot sufletul să-și dea seama că lucrurile valoroase și lucrurile cu adevărat importante nu au neapărat formă materială, cât țin mai mult de interiorul nostru, de ceea ce suntem noi pe Pământ. Cred că fericirea adevărată se găsește în interiorul nostru, în bogăția din sufletul nostru, în interiorul oamenilor din jurul nostru și nu cred că fericirea adevărată are mari legături cu mașini decapotabile, rochii de zeci de mii de euro sau vile la Monte Carlo. Astfel încât, cred că frumusețea vieții stă în lucrurile mici pe care le putem face împreună și cu cât le facem cu mai mult optimism, încredere și bună voință, cu atât mai mult acestea vor influența viața noastră, a prietenilor, viața familiei, a comunității în care trăim și în momentul în care deciziile noastre bune și gândurile noastre bune influențează viața noastră, înseamnă că facem o politică sănătoasă și da, încurajez tinerii să intre în politică.

Un comentariu: